Written by 4:01 pm Grammar For All

DIRECT-INDIRECT SPEECH — Duplicate This

The sentence that bears inverted commas is called direct speech, there are certain rules to convert direct speech to indirect speech or reporting verb according to kinds of sentences.

The sentence that bears inverted commas is called direct speech

Sharuya said,” I am a brave boy.”

Here said is reporting verb

I m a brave boy- reported speech

DIRECT

INDIRECT

This

That

These

Those

Here

There

Now

Then

Today

That day

Tonight

That night

Tomorrow

The next day

Yesterday

The day before

Last week

The previous week

Next week

The following week

Thus

So, in that way

Ago

Before, earlier

Henceforward

Thenceforward

I

He, she

We

They

You

He, she,(F) him, her(L)

My

His

Our

Their

Your

His/her

Now

Then

Did

Had

Could

Could +have+pp

Simple present tense

Simple past tense

Me

Him her

EXERCISE-1

Assertive/ Declarative/ statement sentences:

Rule

said- said

said to = told

connective = that

present tense changes to past tense

past tense changes to past perfect

universal truth remains the same means dont change into past tense

1)  Ravi said, “I posted the letter”.

Ans; Ravi said that he had posted the letter

2) Mohan said to his friend, “I have bought a new bicycle”.

Ans: Mohan told his friend that he had bought a new bicycle

3)  Ravi said to the class, “The English teacher will be on leave for a week”.

Ans: Ravi told the class that the English teacher would be on leave  for a week

4) The Principal said, “The annual examination will begin on 5   March”.

Ans: The principal said that the annual examination would begin on  5 th March

5) “I took my lunch”, said Rajesh.

Ans: Rajesh said that he had taken his lunch.

For practice:

6) “I don’t eat meat”, my guest said.

7) The clerk said to the boy, “You have spoken a lie”.

8) The peon said to the Manager, “The visitor had been waiting for an hour to see you, Sir”.

9) The Principal said to the visitor, “The secretary will call you after an hour”.

10) The teacher said to the boys, “You may go home”.

11) “We are moving into a new house”, my neighbour said.

12) “If it rains we will have to cancel the match”, the captain said.

13) “I have been waiting for an hour”, said Ashok to his rriend.

14) All my friends tell me, “you will be a great man one day”.

15) Mother said to her daughter, “God is everywhere”.

16) The teacher said, “The earth is round”.

Ans: The teacher said that the earth is round. ( universal truth)

17) Galileo said, ” The earth moves round the sun”.

18) The teacher said to the boys, “The sun rises in the East and sets in the West”.

Step 2: Wh – / type

Rule

said= asked

said to= asked

connective= given wh word

For ex :

  1. Jhon said ” Why have you asked me?
    Ans: Jhon askd why he had asked him
  2. They said” When have you finished your work?
    Ans: They asked when he had finished his work
  3. The old man said” Who will help me?
    Ans: The old man asked who would help him
  4. He said to him” How long will you remain here?”
    Ans: He asked him how long he would remain there.
  5. They said to him” Who told you?
    Ans: They asked him who had told him.
(Visited 1,050 times, 1 visits today)
Close