Written by 3:35 pm Grammar For All

English Worksheet – Modal Auxiliaries -1

modals practice paper
1.    The remaining journey has to be undertaken on foot.
          (Rewrite using the appropriate form of modal auxiliary)
Ans: The remaining journey must be undertaken on foot.

2.    You can go to bed early so that you are fresh in the morning.

          (Change the modal auxiliary to make it a piece of advice)
Ans:  You should go to bed early so that you are fresh in the morning.
3.    We can see certainly that are not placed in other employments. (Use modal auxiliary showing obligation)
Ans:  We must see certainly that they are not placed in other employments.
4.    You have to study regularly to get success in the examination .
          (Use modal auxiliary showing advice)
Ans:  You should study regularly to get success in the examination.

5.    The time might come. (Replace modal aux. Showing certainty)
Ans :   The time will come.
6.    The labeling of human beings in terms of their interest should not be overdone. (Use modal aux. showing obligation)
Ans:- The labeling of human beings in terms of their interest must not be overdone.
7.    Be prepared always to pay the price.
          (Rewrite using modal auxiliary showing suggestion)
Ans: You should be prepared always to pay the price.
8.    Dead plants and animals may lie rotting at the bottom
          (Rewrite using modal auxiliary showing certainty)
Ans:  Dead plants and animals will lie rotting at the bottom.
9.  An animal may alter surrounding.
          (Rewrite using modal auxiliary showing ability)
Ans: An animal can alter surrounding.
10. Your young brother is careless about his study.
          (Frame a sentence using modal auxiliary giving him advice)
Ans:  You should be careful about your study.

11 You may do just as you like. (Use mod. Aux. showing obligation)
Ans: You must do just as you like.
12 One should insist on whole meal flour and whole meal bread.
          (Rewrite using modal auxiliary showing obligation)
Ans: One must insist on whole meal flour and whole meal bread.
13]  You can understand it. (Use modal aux. showing obligation)
Ans:  You must understand it.

14] A skillful advertiser may be able to create a monopoly.
          (Rewrite the sentence using a modal auxiliary ‘can’)
Ans:  A skillful advertiser can create a monopoly.
15]  I must go to jail. (Make it less definite)
Ans:  I may go to jail. 
16 I have to work as hard as I can.
          (Replace the modal auxiliary showing obligation)
Ans :-  I must work as hard as I can.
17 You should do what your teacher tells you to do.
          (Use modal auxiliary showing obligation)
Ans :-  You must do what your teacher tells you to do.
18 They need to be protected.
                   (Rewrite using modal auxiliary showing obligation)
Ans:  They must be protected.
19.  People with intellectual interest will do well in occupation dealing with    ideas, rules, regulations, facts and figures.
          (Use modal auxiliary showing less certainty)
Ans:- People with intellectual interest may do well in occupation dealing with   ideas, rules, regulations, facts and figures.
20.    You can halt at Uttarkashi. (Make less definite)
Ans:  You may halt at Utterkashi.
21.    We should protect and develop our forests.
          (Use modal auxiliary showing obligation)
Ans:  We must protect and develop our forests.
22.    They may again be free. (Make it more definite)
Ans:  They will gain be free.
23.    Deficiencies can be corrected when all the nutrients are supplied.
          (Use modal auxiliary showing certainty)
Ans: Deficiencies will be corrected when all the nutrients are supplied.
24.    Their interest may be literary. (Use m.aux. showing certainty)
Ans:  Their interest will be literary.
For Useful Educational Videos to improve Spoken English and Grammar, please visit and Subscribe our You Tube Channel

👇

 Please Click On Below Image To Subscribe Our Channel

(Visited 1,166 times, 1 visits today)
Close