Written by 11:36 pm Only CBSE

English Worksheet | Std.10 |Nelson Mandela|

1. The inauguration ceremony was on ………..
a. 11th May
b. 5th May
c. 10th May
d. 6th May
2. The inauguration ceremony was in ………………….
a. Johannesburg 
b. Capetown 
c. Pretoria
d. Durban
3. ………………was first sworn in the ceremony.
a. President 
b. Prime Minister 
c. First Deputy President
d. Second Deputy President 
4. South Africa is rich in ………………
a. Forest Wealth
b. Minerals 
c. Harvest 
d. Urbanization
5. According to Nelson Mandela, the great wealth is …………….for Africa.
a. Gold
b. Minerals 
c. Mines
d. People
6. Courage means ……………….
a. Absence of fear  
b. Victory over fear 
c. Bravery 
d. Fearlessness
7. Love comes naturally to the human ………………….
a.Feelings 
b. Brain 
c. Heart
d. Mind
8. Freedom was ………………for Nelson Mandela.
a. Right 
b. Illustration
c.  Compulsion
d. Optional
9. The desire for freedom made him …………….
a. Active 
b. Bold
c. Powerful
d. Sorrowful
10. ……………..must be blamed.
a. Oppressor 
b. Oppressed
c. Both a and b
d. Laws
11. The profound hurt means …………….
a. pain
b. Wound
c. Blame
d. Sorrow
12. The word ‘Besieged’ means 
a. Surrounded
b. Followed
c. Restricted
d. Devoted
13.  At ceremony, the author was …………….years.
a. 65
b. 70
c. 75
d. 80
14. The term ‘large heartedness’ means
a. Bold
b. Powerful
c. Generally
d. Frugal 
15. The author was not troubled by …………………
a. The white 
b. Government 
c. Officers
d. God
16. He realized that freedom had been taken from him when he was ……………..
a. Old
b. Child
c. Middle aged
d. Young
17. The writer could see a glimmer of humanity in……………….. 
a. Officers
b. Community people
c. Guards
d. Friends
18. The synonyms of severe is ………………..
a. Sorrow 
b. Grimmest
c. Joy
d. Intensity
19. The Policy of apartheid was ………………….for people.
a. Unfortunate
b. Fortunate
c. Useful
d. Effective
20. Freedom. according to Mandela is ……………….
a. A right
b. Indivisible 
c. Compulsory
d. Law

Answer Key:
1. c
2. c
3. d
4.b
5. d
6. a
7. c 
8. b
9. b
10. C
11. b
12. a
13. d
14.c
15. d
16. d
17. C
18. b
19. a
20. b

 

For Useful Educational Videos to improve Spoken English and Grammar, please visit and Subscribe our You Tube Channel

👇

 Please Click On Below Image To Subscribe Our Channel

(Visited 1,641 times, 1 visits today)
Close