Written by 12:06 am Only CBSE

Std.10|English|Worksheet|The Ball Poem

1. Here the ball symbolizes the boy’s……………
a. An event or an incident
b.Childhood memories
c.His innocence
d.His attitude


2.The ball was lost in………………..
a.Water 
b.Grass
c.Mud
d. Valley

3.The boy will be happy to get – another ball.
a. True
b. False

4. The boy was emotionally shaken at the loss of the ball.
a. True 
b. False

5. The poet wouldn’t give a new ball to the boy because
a. He had no money
b.He wouldnot accept it
c. The new ball wouldnot substitute old one
d. It is of no use

6. Here ‘Harbour’ refers to …………..
a. the boundary 
b. Young one
c. Naturally
d. Boundary between young age and maturity 

7. Here the loss of ball teaches the boy that ……………
a.Life is transitory
b.Life is full of difficulties
c.Life is challenging 
d. Boundary between young one and maturity

8. He stands at the harbour ……………at the loss.
a. Trembling 
b.Pondering 
c.Crying
d.Expressing joy

9. He has learnt that …………..
a.Lost thing is lost forever.
b.We have to challenge life.
c.We have to visit the harbour.
d.We have to digest the problems

10.Here dime refers to………….
a.Coin
b.Place
c.Nature 
d.Ball

11. Intrude means…………
a.To cry
b.To enter by force
c. To challenge
d.To disturb

12. Money is called external because ………..
a. It is useless 
b.It can be easily gained 
c.It can’t buy back the  memories
d.We can purchase anything

13. The term ‘The world of possessions’ means ………
a.World of materialization
b .World of authority.
c. 
World of happiness
d. World of peace

14. The boy felt a very ………………shock at the loss.
a. Emotional
b
.Delicate
c.Pleasant
d.Unpleasant

15. The world of epistemology means………….
a.Habbit
b.Knowledge
c.Possessions
d.Hobby

16. The realization of …………….dawns upon the boy.
a.Responsibility 
b.Authority
c. Maturity
d.Sensibility

17.The world worthless means…………
a.Priceless
b.Suitable
c.Reliance
d. Realistice

18. The ball is ……………of the boy’s innocence
a.Symbol
b.Token
c..Personification
d.All of the above

19.The loss of the ball makes the boy…………….
a.Immature
b.Active
c.Responsible
d.inactve 

20.What is the buy now. who has the ball. The figure of speech of this line is ………
a.Simile
b.Metaphor
c.Alliteration 
d.climax

Answer Key
1. b 
2. a
3. b
4. a
5. c
6.d
7.d
8.a
9.a
10.a
11.b
12.c
13.a
14.a
15.b
16.a
17.a
18.d
19.c
20.c

For Useful Educational Videos to improve Spoken English and Grammar, please visit and Subscribe our You Tube Channel

👇

 Please Click On Below Image To Subscribe Our Channel

(Visited 1,082 times, 1 visits today)
Close