Written by 12:28 am Std.12 English

Std.XII Board Exam Appeared Grammar Practice ( Modals)

These are the sentences based on Modals and their functions

std 12 th board appeared grammar sentences
  1. Deficiencies can be corrected when all tire nutrients arc supplied.
    (Use modal auxiliary showing certainty)
    Ans: Deficiencies will be corrected when all die nutrients are supplied.
  2. A skillful advertiser may be able to create a monopoly.
    (Rewrite the sentence using a modal auxiliary ‘can’)
    Ans:  A skillful advertiser can create a monopoly.
  3. They may again be free. (Make it more definite)
    Aas:  They will again lie free.
  4. Wind and sun may dry out die surface.
    (Rewrite using modal auxiliary showing certainty)
    Ans:  Wind and sun will dry out the surface.
  5. The Taj will be washed clean with salt free water.
    (Rewrite using Modal Auxiliary showing obligation)
    Ans:  The Taj must be washed clean with salt free water.
  6. Young people should be considered for employments.
    (Rewrite using modal auxiliary showing certainty)
    Ans:  Young people will be considered for employments.
  7. They should be marked out from their youth for the employment of an active type. (Use M.A. showing obligation)
    Ans:  They must be marked out from their youth for the employment of an active type.
  8. We can make the necessary decisions to protect it.
    (Rewrite using Modal Auxiliary showing compulsion)
    Ans:  We must make the necessary decisions to protect It.
  9. The remaining journey has lobe undertaken on fool.
    (Rewrite using modal auxiliary to make it obligatory)
    Ans:  The remaining journey must be undertaken on foot.
  10. You could pay eight times the going rate for a ‘lightening call.’
    (Rewrite it using modal auxiliary showing ‘Compulsion’)
    Ans:  You must pay eight times the going rate for a ‘lightening call’.
  11. We worry about ‘junk food’.
    (Rewrite using Modal Auxiliary showing compulsion)
    Ans:  We must worry about junk food.
  12. We can accept our life gracefully.
    (Rewrite it using the modal auxiliary showing ‘Compulsion’)
    Ans:  We must accept our life gracefully.
  13. It may intensity some of its woes.
    (Rewrite using Modal Auxiliary showing certainty)
    Ans:  It will intensity some of its woes.
  14. Don’t be trapped by dogma.
    (Use M.A. showing advice)
    Ans:  You shouldn’t be trapped by dogma.
  15. He may have laughed in the company of his friends.
    (Use modal auxiliary showing certainty)
    Ans:  He will have laughed in the company of his friends.
  16. That may sound totally global.
    (Use modal auxiliary showing ‘certainty’)
    Ans:  That will sound totally global.
  17. Irrigation may be the most obvious response to drought.
    (Use modal auxiliary showing certainty)
    Ans:  Irrigation will be the most obvious response to drought.
  18. She had to die in the end after all.
    (Use modal auxiliary showing obligation)
    Ans: She must die in the end after all.
  19. Your young brother is careless about his study.
    (Frame a sentence using modal auxiliary giving him advice)
    Ans:  You should be careful about your study.
  20. You have to study regularly to get success in the examination.
    (Use modal auxiliary showing advice)
    Ans : You should study regularly to get success in the examination.
  21. Dead plants and animals may lie rotting at the bottom.
    (Rewrite using modal auxiliary showing certainty)
    Ans:  Dead plants and animals will lie rotting at the bottom.    
  22. You can go to bed early so that you are fresh in the morning.
    (Change the modal auxiliary to make it a piece of advice)
    Ans:  You should go to bed early so that you are fresh in the morning.
  23. You should do what your teacher tells you to do.
    (Use modal auxiliary showing obligation)
    Ans: You must do what your teacher tells you to do.
  24. The labelling of human beings in terms of their interest should not be overdone.
    (Use modal aux. showing obligation)
    Ans:  The labelling of human beings in terms of their interest must not be overdone.
  25. Be prepared always to pay the price..
    (Rewrite using modal auxiliary showing suggestion)
    Ans:  You should be prepared always to pay the price.
  26. Do realize your responsibility as educated women.
    (Use modal auxiliary showing obligation)
    Ans:  You must realize your responsibility as educated women.
  27. We should protect and develop our forests.
    (Use modal auxiliary showing obligation)
    Ans : We must protect and develop our forest.
  28. We can see certainly dial they are not placed in other employments.
    (Use modal auxiliary showing obligation)
    Ans:  We must see certainly that they are not placed in other employments.
  29. They need to be protected.
    (Rewrite using modal auxiliary showing obligation)
    Ans:  They must be protected.
  30. The time might come.
    (Replace modal auxiliary showing certainty)
    Ans:  The time will come.
  31. An animal may alter surrounding.
    (Rewrite using modal auxiliary showing ability)
    Ans:  An animal can alter surrounding.
  32. The remaining journey has to be undertaken on foot.
    (Rewrite using the appropriate form of modal auxiliary)
    Ans:  The remaining journey must be undertaken on fool.
  33. I have to work as hard as I can.
    (Replace the modal auxiliary showing obligation)
    Ans: I must work as hard as I can.
  34. Our teachers could grow enormously by learning from their students.
    (Use modal auxiliary showing advice)
    Ans:  Our teachers should grow enormously by learning from their students.
  35. You could pay eight times the going rate for a ‘lightening call.’
    (Rewrite it using modal auxiliary showing ‘Compulsion’)
    Ans:  You must pay eight times the going rate for a ‘lightening call’.
For Useful Educational Videos to improve Spoken English and Grammar, please visit and Subscribe our You Tube Channel

👇

 Please Click On Below Image To Subscribe Our Channel

(Visited 1,147 times, 1 visits today)
Close