Written by 12:22 am English Grammar Worksheet

Std.XII Board Exam Appeared Grammar Practice(Infinitive, Gerunds and Participles)

infinitve gerund or participl;e
1. It offers tools for managing the environment.
(Use infinitive form of the underlined part)
Ans:    It offers tools to manage the environment.
2. I have tried getting you into the kitchen.

(Use infinitive form of the underlined part)
Ans:    I have tried to get you into the kitchen.
3.The goddess came to its rescue salvaging with her kur.
(Use infinitive form of the underlined part)

Ans :   The goddess came to its rescue to salvage with her kur.
4. The sky poured turbulent waters on Mumbai to transform lanes and streets into rivers. (Use gerund)
Ans: The sky poured turbulent waters on Mumbai transforming lanes and streets into rivers.
5. I have tried getting you into the kitchen.
(Use infinitive form of the underlined part)
Ans: I have tried to get you into the kitchen.
6. Millions of people spend hours everyday feeding their minds and the minds of their children with unadulterated junk.
(Use infinitive form of the underlined word)
Ans: Millions of people spend hours everyday to feed their minds and the minds of their children with unadulterated junk.
7. He began preparing for his career. (Use infinitive)
Ans: He began to prepare for his carrier.
8. It offers tools for managing the environment.
(Use infinitive form of the underlined part)
Ans: It offers tools to manage the environment.
9. What is the best way to do it ?(Use gerund)
Ans: What is the best way of doing it ?
10. Overtaking the record is now a mere formality.
(Rewrite using infinitive form of the underlined word)
Ans: To overtake the record is now a mere formality.
11. A bizarre attempt to teach language as if it were some kind of mathematics. (Use gerund form of the underlined word)
Ans: A bizarre attempt of teaching language as if it were some kind of mathematics.
12. They cull them to pieces and put them together.
(Use present participle form of die underlined word)
Ans: Pulling them to pieces they put them together.
13. They mean to put the desert to work in terms of modern industry.
(Use present participle of the underlined part)
Ans:  They mean to put the desert working in terms of modem industry.
14. They urged Otto to find the publisher.
(Rewrite using present participle of die underlined part)
Ans: They urged Otto for finding the publisher.
15. Public may take some time to apprehend that it is being cheated. (Use gerund form of the word underlined)
Ans: Public may take some time for apprehending that it is being cheated.
16. To hide anything means that you are afraid.
(Rewrite the sentence using ‘gerund’)
Ans Hiding anything means that you are afraid.
17
. To die is better than to surrender.
(Rewrite using gerunds)
Ans:Dying is better than surrendering.
18
. She is working in an exclusively male dominated society.
(Use infinitive form of the verb underlined)
Ans:She has to work in an exclusively male dominated society.
19
. It is better to starve than to beg.
(Rewrite using gerund form of the words underlined)
Ans: Starving is better than begging.
20
. But he refused to do so. (Rewrite using gerund)
Ans:But he refused to doing so.
21
. Every country has Government. It looks after his progress.
(Join using infinitive form of the verb underlined)
Ans: Every country has Government to look after its progress.
22. Overtaking the record was a mere formality. (Rewrite using infinitive form of the verb underlined)
Ans:   To overtake the record was a mere formality.
23. I Intend to visit Mumbai next month. (Use gerund)
Ans: I intend visiting Mumbai next month.
24
. I hate waiting at crowded railway stations.
(Rewrite using infinitive form of the word underlined,)

Ans: I hate to wait at the crowded railway stations.
24
. A producer invests money in building up a reputation.
(Rewrite using infinitive form of the underlined word)

Ans: A producer invests money to bulid up a reputation.
25
. Making toys is no child’s play. (Use infinitive)
Ans: To make toys is no child’s play.
26. The crew sacrificed themselves for saving the passengers.
(Use infinitive form of die underlined word)
Ans: The crew sacrificed themselves to save the passengers.
27
. The leisure pursits of a young man thus help us to map out a congenial occupational area for him. (Use gerund)
Ans: The leisure pursits of a young man thus help us in mapping out a congenial occupational area for him.
28
,    The jobs that men enjoy doing most can always wait.
(Rewrite using infinitive form of die underlined word)
Ans: The jobs that men enjoy to do most can always wait.
29.    He preferred to talk. (Rewrite using – ing form of the verb)
Ans :He preferred talking.
30
. No one has yet invented a suitable way of using its rays.
(Rewrite using infinitive form of the underlined word)

Ans : No one has yet invented a suitable way to use its rays.
31
. We can do nothing which may bring discredit to our cause.
(Use infinitive form of the underlined word)
Ans: We can do nothing to bring discredit to our cause.
32
. It takes thousands of tons of mineral to produce only a few ounces of radium. (Use gerund form of the underlined word)
Ans: Producing only a few ounces of radium takes thousands of tons of mineral.
33
. There is an elaborate healing mechanism within the body.
(What function does the underlined word perform in this sentence. What is it called ?)
Ans:It functions as an adjective. It is called present participle.
34
. They can help to start a dialogue. (Use gerund form)
Ans: They can help in starting a dialogue.
35
. The first step in education is learning to read.
(Rewrite using infinitive form of the word underlined)

Ans: The first step in education is to learn to read.
36
. To hide anything means that you are afraid.
(Rewrite the sentence using ‘gerund’)
Ans Hiding anything means that you are afraid.
37. Food is the most essential factor in building and maintaining health. (Remove gerunds and use infinitives)
Ans:Food is the most essential factor to build and to maintain  health.
38. It is however, difficult to explain the origin of speech.
(Use – ing form of the word underlined)
Ans:Explaining the origin of speech is however difficult.
40. Courage is sticking to your post in danger.
(Make use of the infinitive of the verb and rewrite)
Ans:Courage is to stick to your post in danger.
For Useful Educational Videos to improve Spoken English and Grammar, please visit and Subscribe our You Tube Channel

👇

 Please Click On Below Image To Subscribe Our Channel

(Visited 2,921 times, 2 visits today)
Close