Written by 3:57 pm Grammar For All, Std.12 English • One Comment

Std.XII Board Exam Appeared Grammar Practice(Simple Compound Complex Sentences)

make it simple, compound and comples

1. The food which provide these nutrients is one of the most essential factors in building and maintaining health.
(Rewrite removing ‘which’)
Ans :   The food providing these nutrients is one of the most essential factors in building and maintaining health.
2. This is where the vicious circle stalls. (Remove ‘where’)

Ans :   The vicious circle starts here.
3. There are two diametrically opposite views about women which are repeatedly expressed in this country. (Make it a simple sentence)

Ans:    Two diametrically opposite views about women are repeatedly expressed in this country.
4. He was given the best medical treatment. His condition steadily grew worse.
(Join using proper conjunction)
Ans:    Though he was given the best medical treatment, his condition steadily grew worse.
5. Besides being eyesores, these garbage dumps pose health and environment hazard.
(Make it complex)
Ans :   These garbage dumps, which are also eyesores, pose health and environment hazard.
6. He went about the streets of Athens preaching logic.

(Rewrite using Co-ordination conjunction ‘and’.)
Ans:    He went about the streets of Athens and preached logic.
7. Yamunotri, 3322M. high above the sea levels is located on the Western Bank of the great peak of Banderpunch.

(Make it a complex sentence)
Ans:    Yamunotri, which is 3322M. high above the sea level, is located on the Western bank of the great peak of Banderpunch.
8. He wants a cup of water. It should be boiling.

(Make simple by using present participle as an adjective)
Ans:    He wants a cup of boiling water.
9. Most animals and birds utter cries which indicate emotions.
(Rewrite as a simple sentence)
Ans:    Most animals and birds utter cries indicating emotions. Most animals and birds utter cries to indicate emotions.
10. He knows that he has plenty of time to do all the work and is not tempted to hurry over any part of it.

(Rewrite beginning with ‘Knowing that….’)
Ans :   Knowing that he has plenty of time to do all the work, he is not tempted to hurry over any part of it.
11. All his work being finished in good time he has a long interval for rest in the evening. (Make it compound sentence)
Ans:    All his work is finished in good time and he has a long interval for rest in the evening.
12. It is a fact, we cannot neglect. (Make it a simple sentence)

Ans:    We cannot neglect the fact.
13. Sea water contains a lot of salt. Fresh water contains very little. (Join using whereas)
Ans :   Sea water contains a lot of salt whereas fresh water contains very little.
14. They held a trial. It condemned him to death.
(Join using ‘which’)
Ans:    They held a trial which condemned him to death.
15. Jawaharlal Nehru chalked out a state sponsored programme. That was in 1951.
(Join as simple sentence)
Ans:    Jawaharlal Nehru chalked out a state sponsored programme in 1951.
16. Rustmoji got the paper framed and hung it up in his office. (Rewrite as a simple sentence)

Ans :   Rustomji got the paper framed to hung it up in his office. 
Getting the paper framed Rustomji hung it up in his office.
17. Every people who try to ignore ads. at sometimes find themselves buying an article new to them.(Remove ‘who’)

Ans:    Every people trying to ignore ads. at sometimes find themselves buying an article new to them.
18. Patriot is a man who loves his country. (Remove ‘who’)
Ans:    Patriot loves his country. 
Patriot is a man loving his country.
19. Children with aesthetic interest are discovered.
(Rewrite using ‘who’)
Ans :   Children, who have aesthetic interests, are discovered.
20. As a pupil Anne was not particularly brilliant.
(Rewrite using ‘when’)
Ans:    When Anne was a pupil, she was not particularly brilliant.
21. The criminal removed all traces of his crime. He left the building.

(Combine the sentence using participle)
Ans:    Removing all traces of his crime, the criminal left the building.
22. Skinner pictured its 34 kilometers of tunnels sprawling over six level. (Rewrite using ‘which’)

Ans :   Skinner pictured its 34 kilometers of tunnels which sprawled over six levels.
23. She gave up her teaching career and moved into the slums of Calcutta.

(Rewrite beginning ‘After giving up….’)
Ans :   After giving up her teaching career, she moved into the slums of Culcutta.
24. He decided to hide in his own business office which faced , one of the Amesterdam’s tree-lined canals. (Remove ‘which’)
Ans:    He decided to hide in his own business office facing one of Amsterdam’s tree-lined canals.
25. Not being rich enough to roam in a private yatch, I swim across them. (Make it compound sentence)
Ans:    I am not rich enough to roam in a private yatch so I swim across them.
26. A great part of Arebia is desert. Here there is nothing but sand and rock. (Combine using ‘where’)
Ans:    A great part of Arebia is desert where there is nothing but sand and rock.
27. It was here that king Bhagirath meditated.

(Make it a simple sentence)
Ans:    King Bhagirath meditated here.
28.The spoken forms came first, to be followed at much later date by the written forms.

(Make a compound sentence)
Ans:    The spoken forms came first and they were followed much later date by the written forms.
29. She gave me beautiful pendant. (Rewrite using ‘which’)
Ans:    She gave me a pendant which was beautiful.
30. His business failed to add to his difficulties.

(Make it compound sentence)
Ans :   His business failed and it added to his difficulties.
31. Do not eat too much or you will surely fall ill. (Make it complex)
Ans:    If you eat too much, you will surely fall ill.
32. Nutrition, which depends on food, is also of almost importance in the cure of diseases.

(Remove ‘which’)
Ans:    Nutrition depending on food is also of utmost importance in the cure of disease.
33. I wanted to buy a dictionary so I went to a book stall.

(Make it a simple sentence)
Ans :   To buy a dictionary I went to a book stall.
34. This is where sea-snakes differ from fresh water snakes.

(Rewrite removing ‘where’)
Ans:    Here sea-snakes differ from fresh water snakes.
35. The little girl saw a beautiful flower and gave a cry of joy.

(Rewrite using present participle)
Ans:    Seeing a beautiful flower the little girl gave a cry of joy.
36. Of all languages the spoken forms came first, to be followed by the written forms.

(Transform into a complex sentence)
Ans:    Of all languages me spoken forms, which were followed by the written forms, came first.
37. These Ashrams were centers of knowledge and learning. (Describe the function of ‘and’ in above sentence and say what type of sentence it is)

Ans:    ‘and’ joins two nouns, knowledge and learning. It is a simple sentence.
38. He is full of love for all who suffer.(Remove ‘who’)
Ans:    He is full of love for all suffering people.
39. Anne decided to continue a diary which her parents had given her.

(Make it a simple sentence)
Ans:    Anne decided to continue a diary given to her by her parents.
40. The original temple dedicated to the Ganga was erected in the 18th century. (Rewrite using ‘which’)
Ans:    The original temple, which was dedicated to the Ganga, was erected in the 18th century.

For Useful Educational Videos to improve Spoken English and Grammar, please visit and Subscribe our You Tube Channel

👇

 Please Click On Below Image To Subscribe Our Channel

(Visited 1,292 times, 1 visits today)
Close